Europos komisija sustabdė paukštienos importą iš Ukrainos po to, kai buvo patvirtintas paukščių gripo protrūkis sausio mėnesį. Remiantis Ukrainos valstybinės tarnybos pranešimu apie maisto saugą ir vartotojų apsaugą, Europos komisijos pateikta veiklos ataskaita patvirtino paukštienos importo sustabdymą. Kiaušinių ir kiaušinių produktų importas nebuvo sustabdytas. Ukraina, laikydamasi savo įsipareigojimų, skubiai pranešė tarptautiniams prekybos partneriams apie paukščių gripo atvejį. Ukrainos paukščių gripo kontrolės ir likvidavimo priemonės yra pripažintos lygiavertėmis toms, kurias įgyvendina ir Europos Sąjungos narės. Visgi, valstybinė tarnyba teigia, kad visiškas ukrainietiškos paukštienos draudimas buvo stulbinamai netikėtas. Atsižvelgiant į derybų rezultatus, preliminarius susitarimus, minėtas ES sprendimas yra visiškai netikėtas Ukrainos pusei.
Ukraina paskelbė naują pranešimą šiuo klausimu, kuriame nurodė, kad EU sertifikuotos paukštienos gamybos įmonės nutraukė eksportą į ES šalis. Įmonės toliau veikia kaip įprasta ir pradeda visus būsimus veiksmus, kaip tai numato vadovybės patvirtinta eksporto diversifikavimo strategija. Taip pat toliau laikosi geriausios kokybės ir biologinio saugumo standartų bei parduoda savo produkciją lokaliai ir tose šalyse, kuriose eksporto draudimas nėra taikomas.
UAB“Baltic Foods“ komercijos direktoriaus Lauryno Zimblio nuomone, imtis saugumo priemonių būtina, kadangi Ukrainos aprūpinama rinkos dalis yra gan didelė. Paukštieną iš Ukrainos į ES šalis įveždavo tik kelios akredituotos įmonės Europoje, kurios vėliau paukštieną išplatindavo po kitas ES valstybes. Ukrainos tiekiami paukštienos kiekiai į ES buvo tokie gausūs, kad galėjo įtakoti kainą rinkoje, tad atsiradus paukštienos importo draudimui ir esant mažesnei paukštienos pasiūlai, kaina ES šalyse gali kilti. Lauryno Zimblio teigimu, UAB „Baltic Foods“ importuoja mėsą tik iš tų kompanijų, kurios nepatenka į rizikos zonas.
Informacijos šaltinis:
https://www.globalmeatnews.com/…/European-Commission-suspen…

Dalintis

Paskelbti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

į viršų